Werkt het zonne-energie systeem ook op als de zon niet schijnt?
Jazeker, bij normaal daglicht werkt de zonne-energie installatie ook gewoon. Echter, hoe meer lichtsterkte, hoe hoger de opbrengst. In de maand december is het aantal uren daglicht kleiner en staat de zon lager aan de hemel, waardoor de opbrengst het laagst is. Naarmate de dagen langer worden en de zon hoger aan de hemel staat, stijgt ook de energie productie.
Is mijn huis geschikt voor zonnepanelen?
Een huis voorzien van zonnepanelen is niet altijd mogelijk. De belangrijkste vragen staan hieronder. Deze vragen moet u allemaal met ja kunnen beantwoorden.
- Bent u eigenaar van uw huis en dak?
- Uw huis maakt geen deel uit van een beschermd stads- of dorpsaangezicht? (check dit hier)
- Ligt uw dak tussen oost en west? (hoe verder naar het zuiden hoe beter)
- Heeft uw dak overdag veel direct zonlicht? (weinig last van schaduw)
- Is de dakconstructie stabiel genoeg?
Moet mijn dak op locatie opgemeten worden?
Holland Connected voert in eerste instantie de metingen van uw dak op afstand uit, met behulp van recente luchtfoto’s. Deze foto’s geven een nauwkeurigere weergave van uw situatie, omdat ze de situatie over verschillende jaren en in verschillende seizoenen weergeven. Op basis van de luchtfoto’s kan uw dak tot op de centimeter nauwkeurig opmeten worden. Wanneer er twijfels zijn over de situatie of wanneer er nog geen luchtfotos beschikbaar zijn, kan Holland Connected alsnog een schouwing uitvoeren.
De schoorsteen, dakkapel of bomen zorgen voor schaduw op mijn dak. Kan ik dan wel zonnepanelen laten plaatsen?
Ja, dit is zeker mogelijk. Elk SolarWorld zonnepaneel krijgt zijn eigen Enphase (micro)omvormer. De omvormer zorgt ervoor dat de maximale hoeveelheid energie uit ieder zonnepaneel wordt gehaald. Als een zonnepaneel een deel van de dag in de schaduw ligt, levert deze echter wel minder energie op dan een schaduwvrij zonnepaneel; beperk daarom het aantal schaduw-uren tot een minimum, met name in de zomermaanden als de energieproductie het hoogste is.
Wat is de levensduur van de SolarWorld zonnepanelen en Enphase omvormers?
De levensduur van de SolarWorld panelen bedraagt gemakkelijk 30 jaar en meer. De Enphase micro-omvormer heeft een levensverwachting van 30 a 35 jaar, maar heeft bij duurtesten in het laboratorium ook 40 jaar en meer behaald.
Hoe werkt het met terug leveren?
Op zonnige zomerdagen wordt er vaak meer energie geproduceerd dan dat er verbruikt wordt. Er ontstaat dan een energie-overschot. Doordat uw zonnepanelen gekoppeld zijn aan het elektriciteitsnet, wordt het teveel geproduceerde teruggeleverd aan het net. In Nederland mag de teruggeleverde energie worden afgetrokken van het verbruik. Bij wet is geregeld dat u als afnemer dezelfde prijs inclusief belastingen en transportkosten voor terug geleverde energie ontvangt, als die u betaalt voor de energie die u van de energiemaatschappij afneemt. Dit tegen elkaar wegstrepen wordt salderen genoemd.
Bij veel energiemaatschappijen geldt wel een limiet dat de jaarlijks teruggeleverde hoeveelheid stroom niet meer mag zijn dan de jaarlijks afgenomen hoeveelheid stroom. Wordt er meer terug geleverd dan afgenomen, dan geldt dat de vergoeding voor dit overschot een stuk lager is. Als u voornemens bent om meer zonnepanelen te plaatsen, dan u voor uw huidige gebruik nodig heeft, informeer dan bij uw energieleverancier wat de terugleververgoeding voor het overschot is. Dit wisselt van 5 tot 11 cent.
Heb ik een speciale energiemeter nodig?
De meeste energiemeters kunnen zonder problemen zonnestroom registreren of ‘salderen’. Het is dus belangrijk om na te gaan of je een goede energiemeter hebt. Geschikt zijn: een analoge meter met een wieltje (Ferrarismeter) dat ook terug kan lopen of een digitale meter met gescheiden telwerken voor afgenomen en terug geleverde stroom. Dit kan een ‘slimme’ meter zijn, maar dat hoeft niet.
Als je meter niet kan teruglopen of salderen, heb je alleen profijt van je zonnepanelen voor de stroom die je direct gebruikt. De rest gaat als cadeau naar de energieleverancier. Mocht u twijfelen of uw meter geschikt is, neem dan contact op met uw netbeheerder of vraag een slimme meter aan via :
Hoelang duurt het voor ik mijn investering terugverdiend heb?
Dat is afhankelijk van de investering en uw persoonlijke situatie. Gemiddeld is de terugverdientijd tussen de 6 á 8 jaar.
Focus niet alleen op de terugverdientijd, maar kijk vooral naar het rendement van uw investering over een periode van minimaal 25 jaar. Vaak blijkt goedkoop duurkoop te zijn.
Kan ik mijn zonnepanelen in de toekomst nog uitbreiden?
Onze zonne-energie systemen zijn modulair opgebouwd en indien gewenst per paneel uit te breiden. Voor ieder extra SolarWorld zonnepaneel heeft u een extra Enphase micro omvormer en montagemateriaal per paneel nodig.
Moet ik mijn systeem laten verzekeren?
U doet er goed aan uw verzekeringsmaatschappij op de hoogte te stellen dat u een zonne-enerhoe systeem heeft geplaatst. Vaak valt zo’n soort installatie standaard al onder de opstalverzekering of kunt u met een lichte verhoging van uw premie ook uw zonnepanelen verzekeren tegen externe invloeden, die niet onder de productgarantie vallen.
Moeten mijn zonnepanelen onderhouden worden?
In principe hebben zonnepanelen weinig onderhoud nodig. Er zitten geen bewegende delen in en vervuiling is geen probleem doordat ze schuin worden geplaatst. De hellingshoek zorgt ervoor dat bij iedere regenbui de zonnepanelen weer mooi schoonspoelen. U doet er echter goed aan om ééns per jaar, bij voorkeur in het voorjaar de panelen met niet agressieve reinigingsproducten van aangekoekt vuil te ontdoen. Holland Connected kan voor u middels een onderhoudscontract de zonnepanelen eens per jaar schoonmaken met osmosewater, waarbij ook de technische werking van het zonne-energie systeem wordt gecheckt.
Kost het produceren van zonnepanelen niet meer energie dan de besparing?
Het fabriceren en vervoeren van zonnepanelen kost natuurlijk de nodige energie. Omdat SolarWorld het gehele productieproces in eigen beheer heeft, kunnen zij als geen ander sturen op het energie verbuik. Een groot deel van de voor de productie noodzakelijke energie komt uit eigen zonnepanelen. De energie die nodig is voor productie van nieuwe zonnepanelen wordt echter in één tot drie jaar opgewekt door diezelfde panelen. Aangezien de zonnepanelen minimaal 30 jaar meegaan is er nog ruim voldoende tijd om duurzaam energie te produceren en zo dus de CO2 uitstoot drastisch te verminderen!
Check hier voor meer informatie over de inzet van SolarWorld.
Zijn er nog andere voordelen aan zonnepanelen op mijn dak?
Zonnepanelen hebben ook secundaire voordelen die merkbaar kunnen worden in uw woning. Zonnepanelen vormen een extra isolatielaag aan de buitenzijde van dak. Dat betekent dat het dak in de zomer minder warm zal worden en in de winter minder koud, waardoor de ruimte achter het dak warmer blijft. Doordat de directe instraling van zonlicht op het dak wordt beperkt, zullen de dakpannen minder snel slijten. Het voordeel hiervan is bij een plat dak nog beter zichtbaar, omdat de dakbedekking veel langer meegaat.
Zal mijn systeem op lange termijn dezelfde opbrengst hebben?
Solarworld zonnepanelen leveren na 21 jaar nog 90% van het oorspronkelijke vermogen en na 30 jaar nog bijna 87%; dit wordt de lineaire vermogensgarantie genoemd.