Shopping Cart

Voordelen groen dak

Voordelen van een groen dak

In de stad is vaak weinig ruimte voor groen. Een ideale oplossing is om het groen op het dak te plaatsen. Een groen dak ziet er niet alleen erg mooi uit, maar kent ook vele voordelen op economisch, ecologisch en maatschappelijk vlak.

Zo zorgt een groen dak voor luchtzuivering, waterretentie, een lagere omgevingstemperatuur, warmteregulatie, energiebesparing en biodiversiteit in de stad. Groene daken maken onderdeel uit van klimaatbestendig bouwen. Bovendien voelen mensen zich veel prettiger in een groene omgeving dan in een grijze.

Hieronder zetten we alle voordelen van een sedum dak op een rij.

Meer weten over groene daken?
Een groen dak verhoogt het rendement van zonnepanelen.

Verhoogt rendement van zonnepanelen

Zonnepanelen hebben het nadeel dat ze bij toename van de omgevingstemperatuur minder vermogen gaan leveren.

Een groen dak verlaagt de temperatuur op het dak. Dankzij dit koelere dak is het rendement van zonnepanelen groter en verlaagt u uw energiekosten.

Verlengt levensduur dak

Een groen dak biedt bescherming tegen weersinvloeden als zon, regen, wind en temperatuurwisselingen en verdubbelt of verdrievoudigt de levensduur van uw dak tot wel 60 jaar of langer. U heeft de investering in uw groen dak terugverdient binnen 8 tot 10 jaar.

Groen dak en zonnepanelen?
Een groen dak verlengt de levensduur van uw dak
Een groen dak creëert een brandwerende laag

Creëert brandwerende laag

Planten bevatten van nature veel vocht. Met een groen dak creëert u een natuurlijke brandwerende laag op uw huis of kantoorpand.

Erosiewering

Op daken waar veel wind staat zorgen voor-begroeide vegetatiematten ervoor dat de ondergrond bij storm niet wegwaait. Het biedt een solide en erosie werende bovenlaag van het groen dak.

Een groen dak biedt een erosiewerende bovenlaag.
Een groen dak verlaagt de omgevingstemperatuur.

Verlaagt omgevingstemperatuur

Planten absorberen zonlicht. Zonlicht wordt voor 50% geabsorbeerd en 30% gereflecteerd. Zo wordt een koeler een aangenamer klimaat gecreëerd. Voor het binnenklimaat betekent dit dat de airco minder hard hoeft te werken, wat leidt tot energiebesparing. Op het klimaat buiten uw pand heeft dit een extra positief effect op de warmte in de stad. Het realiseert een temperatuurverlaging van 3°C in de stad.

Zorgt voor schonere lucht

De planten van een groen dak filteren fijnstof uit de lucht en zetten CO2 om in zuurstof. Met een groen dak draagt u bij aan luchtzuivering.

Een groen dak zuivert de lucht.
Een groen dak absorbeert regenwater

Absorbeert regenwater

Een groen dak absorbeert regenwater door waterbuffering in de planten, substraat en drainage. Het vertraagt de afvoer naar het riool, zuivert het regenwater en zorgt voor verdamping door de planten. Zo blijft het grondwaterpeil stabiel, wordt de piekbelasting op het riool verminderd en daaruit voortvloeiende overstromingen gereduceerd.

Vermindert omgevingsgeluid buiten en binnen

Een groen dak werkt als een geluidsbarrière om uw pand. Het absorbeert geluid en zorgt voor meer omgevingsrust, zowel binnen in uw pand als daarbuiten.

Groen dak vermindert omgevingsgeluid
Groen dak creëert waardevermeerdering pand

Creëert waardevermeerdering pand

De natuurlijke en duurzame uitstraling, in combinatie met een reductie van energiekosten en verlenging van de levensduur van uw dak, levert een waardevermeerdering van uw pand op.

Verhoogt biodiversiteit

De sedum planten die in een groen dak verwerkt zitten, bevorderen de leefomgeving van vogels, vlinders en insecten, vooral in de stad waar alleen steen is.

Een groen dak verhoogt de biodiversiteit
Een groen dak verhoogt de gemoedstoestand

Verhoogt gemoedstoestand

Leven en werken in een groene omgeving heeft een positief effect op het welzijn van de mens. Groen biedt ontspanning en geeft minder stress.

Biedt healing environment

Groen bevordert een sneller herstel van patiënten, waardoor een kortere verpleegduur ontstaat. In een groene omgeving  is de pijntolerantie hoger. Dit wordt ook wel een ‘healing environment’ genoemd.

Een groen dak biedt een healing environment
Groen dak zorgt voor meer sociale interactie, minder vandalisme

Meer sociale interactie, minder vandalisme

Werken of wonen in een groene omgeving brengt mensen bij elkaar. Een groene omgeving geeft een hogere belevings- en gebruikservaring. Dit heeft een positief effect op de sociale samenhang in buurten. Wijken met meer groen hebben minder last van agressie, geweld en vandalisme.

Wat je van ons kunt verwachten

DuurzaamConnected.nl is gespecialiseerd in de aanleg van groene daken in combinatie met zonnepanelen.

Deze combinatie biedt vele synergie voordelen; meer rendement uit de zonnepanelen, meer energiebesparing en vele voordelen voor uw leefomgeving.

Zonnepanelen leveren minder stroom als ze op een zwart dak in de volle zon staan en functioneren het beste bij lage temperaturen. Op een zwart dak stijgt de temperatuur in de zomer al snel naar 80 graden. Op een groen dak stijgt de temperatuur niet boven de 32 graden. Op een groen dak blijft de temperatuur dus veel lager waardoor het rendement van de zonnepanelen en de levensduur van het dak wordt verlengd. Op een groen dak kan de stroomproductie tot wel 15% toenemen.

Zonnepanelen en groene daken versterken elkaars voordelen. Hierdoor is het uiteindelijk voordeliger om de combinatie aan te schaffen, omdat de terugverdientijd korter wordt.

Op zonnepanelen kunt u ook als particulier de BTW terugvorderen; op groene daken zijn er een aantal gemeenten die een aanschaf subsidie tot 30 euro per m2 bieden.

Uiteraard kunt u ook bij ons terecht voor alleen een groen dak of alleen zonnepanelen op uw dak.

Je ideale zonne-energie installatie samenstellen?

Stel je zonne-energie installatie samen