Zonnepanelen op sedum dak
Het plaatsen van zonnepanelen op een sedum groene dak is een slimme investering. U produceert op een voorspelbare wijze uw eigen stroom voor minimaal de komende 25 jaar en draagt uw steentje bij aan een duurzame toekomst. U bespaart daarnaast op de energiebelasting die jaarlijks hoger en hoger wordt. Als particulier kunt u de betaalde BTW terugvragen en als ondernemer kunt u genieten van forse aftrekposten (KIA 28%, EIA 58%).
Zonnepanelen produceren de meeste stroom in de zomermaanden, omdat de dagen dan langer zijn en het zonlicht het felste is. Het nadeel van zonnepanelen is dat deze temperatuurgevoelig zijn. Iedere graad stijging van de temperatuur leidt tot een afname van het vermogen van het zonnepaneel met ongeveer 0,4%. Een zonnepaneel van 300Wp (getest bij een temperatuur van 25 graden) levert dus bij een paneel-temperatuur van 35 graden nog maximaal (300 – 4%=) 288Wp aan vermogen. Op hete zomerdagen, kan de temperatuur van een zwart dak toenemen tot 80 a 90 graden, waarbij het zonnepaneel een temperatuur bereikt van 60 a 65 graden. Bij dergelijke temperaturen verliest het zonnepaneel dus (40 x 0,4%=) 16% aan vermogen.

Groene airconditioner
In de zomer werkt het laag groeiende sedum (groen dak), als kleine airconditioners voor de warmte-gevoelige zonnepanelen. Sedum planten slaan meer dan 50% van de jaarlijkse regenval op in hun bladeren en voorkomt daarmee dat dit water in de reeds overbelaste rioolstelsels en waterwegen terecht komt.
In vergelijking tot grind daken, zwarte daken of metalen daken, is het koelend effect van de moderne groen dak technologie veel geavanceerder; het water dat in de sedum planten en onderliggende substraatlaag wordt opgeslagen, genereert een efficiënte koeling van de zonnepanelen door verdamping. Hierdoor zijn de zonnepanelen in de zomermaanden veel effectiever dan op niet groene daken en produceren tot 15% meer groene stroom. De temperatuur van een groen dak komt niet boven de 32 graden uit, wat tevens verkoelend werkt voor de ruimtes onder het groene dak.
Groen dak als ballast voor zonnepanelen
Wanneer zonnepanelen op een niet – sedum dak worden geplaatst, dient er ballast gewicht, meestal in de vorm van tegels, op de draag constructie te worden aangebracht. Het ballast gewicht zorgt ervoor dat de zonnepanelen bij een storm niet van het dak worden geblazen.
Een sedum dak met een standaard substraatlaag van 5 centimeter dikte heeft, afhankelijk van de mate van waterverzadiging, een gewicht van 80 tot 100 kg/m2. Dit gewicht is voldoende om dienst te doen als ballast gewicht voor de zonnepanelen, waardoor ontsierende betontegels op een groen dak met zonnepanelen, niet noodzakelijk zijn.
